top of page

מזונות אישה

 

3 כללים בסיסיים בכדי שאישה תהא זכאית לקבל מזונות אישה.

כאשר בני זוג נישאים, כחלק מהחיובים שמתחייב הבעל בחופה, הרי שהוא מתחייב במזונות אשתו, כאשר הכללים הבסיסים ביותר בכדי שהאישה תהא זכאית לקבל מזונות אישה הינם:

  1. זוג יהודים שהתחתנו כדת משה וישראל.

  2. האישה מעוניינת וחפצה בשלום בית.

  3. מדובר באישה נאמנה ואינה מורדת.

ישנם, עוד מספר קריטריונים. אולם, הכללים האלו הם הבסיסיים ביותר, ואם אחד מהכללים אינו מתקיים, הרי שהאישה הפסידה מזונותיה לאלתר.

נסביר ונפרט מעט.

למה בכלל יש מזונות אישה?

אישה נשואה זכאית לקבלת מזונות אישה מבעלה בסכום שיאפשר לה לשמור על רמת החיים לה הורגלה בעת חייהם המשותפים של בני הזוג וזאת על פי ההלכה היהודית הקובעת כי בעת שאדם נושא אישה הוא מתחייב לה 3 דברים מהתורה ועוד 7 דברים מדין שקבעו חכמי הדורות.

הכלל ההלכתי במזונות אישה הוא "עולה עימו ואינה יורדת". דהיינו, אם הבעל מרויח משכורת מכובדת, הרי שהאישה זכאית אף היא לעליה ברמת החיים והוא אינו יכול לספק ולתן לה פחות מכך.

 

עד מתי ישלם הבעל מזונות?

הסברנו שחיוב המזונות מתחיל בעת הנישואים, והוא ממשיך עד הגירושין או עד שבית הדין הרבני ייתן פסק דין לגירושין המחייב את האישה להתגרש מהבעל והיא מסרבת לעשות כן.

 

מה נכלל במזונות אישה?

מזונות אישה שהבעל מתחייב על פי ההלכה, אמור לכסות את כל צרכי האישה: מזון, בגדים, מדור שהיא תוכל להתגורר בו והוצאות הדיור, איפור וכל שאר הוצאות האישה בעת חייהם המשותפים של הצדדים.

 

המקרים בהם האישה מפסידה מזונותיה

כפי שהבאנו מקודם, מזונות אישה הינם על פי הדין ההלכתי. ובכדי שתישלל מהאישה מזונות אישה, נצרכים אנו לעילות הלכתיות השוללות מזונות האישה.

לא מספיק שהבעל אומר, אשתי אינה טובה. אלא חייבים להציג עילות הלכתיות המראות כי במקרה זה נשללה מהאישה זכאותה למזונות.

 

ומה הם העילות ההלכתיות בהם האישה הפסידה מזונותיה?

ההלכה מגדירה את העילות בשם כולל של "מורדת", והמקרים בהם האישה תחשב מורדת:

  1. בגידת האישה

אישה אשר בגדה בבעלה ("זנתה תחתיו") מאבדת את זכותה לקבלת מזונות אישה. לצורך כך, לא מספיק שהבעל יודע שהיא מדברת עם גברים זרים, אלא ראיות בעלות משקל משפטי והלכתי המקיימים בסיס מוצק לקיום בגידה.

 

  1. סירוב לקיום יחסי אישות

כאשר אישה מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה הדבר שולל באופן עיקרוני את זכאותה למזונות אישה, שכן היא אינה מקיימת את חובותיה כלפיו בחיי הנישואין. אולם, אם מדובר בסיבה מוצדקת והאישה נשארה להתגורר בבית, קיימת אפשרות לחיוב הבעל בתשלום מזונותיה.

 

  1. הכשלה במצוות הדת

על פי ההלכה אישה הגורמת לבעלה באופן מכוון לעבור על כללי הדת הרי שהיא מאבדת את זכאותה למזונות אישה. דוגמא לכך: מאכילה אותו מאכלים שאינם כשרים כלל. כמובן שלצורך כך על הבעל לקיים את מצוות הדת, אחרת הוא בעצמו אינו מקיים ואין עילה לשלול לאישה את מזונותיה.

בנוסף, על הבעל להוכיח שהוא ביקש ממנה להפסיק להכשילו, ולמרות זאת היא המשיכה בהתנהגותה. לצורך עילה הלכתית זו ובכדי שתישלל מהאישה זכאותה למזונות. העולה כי אנו נדרשים לשני תנאים מצטברים:

  1. על הבעל להוכיח כי האישה פעלה בכוונה תחילה ולא טעות בתום לב.

  2. הבעל אינו יכול לטעון שהאישה מכשילה אותו, אם הוא עצמו רגיל לעבור עבירות כאלו.

 

  1. האישה עזבה את הבית / זרקה את הבעל מהבית

מבחינה הלכתית, אם הבעל עוזב את הבית, האישה לא הפסידה בכך את מזונותיה כל עוד היא מעוניינת בשלום בית. אך, אם האישה עוזבת את הבית, ואין לה סיבה מוצדקת שתסביר מדוע עזבה את הבית, הרי שהיא מפסידה מזונות אישה.

מהי סיבה מוצדקת? הדבר נבחן בכל מקרה לגופו (וכמו שאמרנו מכיוון שמזונות אישה זה מבחינה הלכתית, כן הוא שהבחינה היא בגדרים הלכתיים דתיים). לדוגמא: אם האישה עוזבת את הבית כיוון שהבעל נוהג כלפיה באלימות פיזית או מילולית ונפשית, הבעל יהיה מחויב במזונות אישה. חובת ההוכחה היא על האישה כיוון שהיא עזבה את הבית, היא צריכה להוכיח שהתקיימו נסיבות המצדיקות את עזיבתה.

כן הוא, אישה שזרקה את הבעל מהבית, היא עלולה להפסיד מזונות אישה. חובת ההוכחה להוכיח האם הבעל נזרק מהבית על ידי האישה או שעזב מרצונו, הינו על הבעל כיוון שהוא זה שלא מתגורר כעת בבית המשותף.

לאן להגיש תביעת מזונות אישה, ביהמ"ש או ביה"ד הרבני?

בדיני המשפחה קיימים  מיתוסים רבים הנפוצים בקרב הציבור. אין אחד שאין לו חבר /או קרוב משפחה אשר התגרש, או נמצא בהליכי גירושין , או שיש לו חבר עו"ד, ולכל אחד יש מה לומר וכך מתהווים להם מיתוסים….

 

אחד המיתוסים הנפוצים ביותר, כי לאישה אסור לעולם להגיע להתדיין בביה"ד הרבני באשר "ביה"ד תמיד לטובת הגבר" כך שתמיד ובכל עניין כדאי לה להגיש את תביעותיה לבית משפט לענייני משפחה, ובפרט כאשר מדובר במזונות.

 

מדובר בטעות! הניסיון מלמד כי לא תמיד כדאי לאישה להגיש תביעה בבית המשפט. לעיתים, וכפי שהוסבר עד עתה  יהא כדאי לה יותר להגיש את תביעתה למזונות אישה דווקא בביה"ד הרבני, כיוון שכפי שהובא כל הנידון הוא על פי ההלכה היהודית, ויכול להיות שדווקא בית הדין הרבני ייתן לה מזונות אישה גבוהים יותר.

ומכיוון שמדובר בנושא רגיש, בעל השלכות רבות, אנו זקוקים לעו"ד מתחום דיני משפחה המבין ומכיר את המערכת ההלכתית שיוכל לבדוק כל מקרה לגופו.

זכרו ! בתביעת מזונות אישה קיימת הזדמנות אחת בלבד להחליט היכן התביעה תתברר האם בבית הדין הרבני או בבית המשפט. משרד עו"ד וטוען רבני יונתן אליאס מתמחה ובעל ניסיון רב בדיני משפחה ובכל ההליכים ההלכתיים במזונות אישה. על מנת לייצור קשר פנו עוד היום.

bottom of page