
משמורת
קביעת משמורת ילדים
כאשר בני זוג מתגרשים הם יכולים לקבוע בניהם היכן ישהו הילדים, וזאת על פי סעיף 24 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. אבל, אם אין הסכמה בניהם היכן ישהו הילדים ומי מהצדדים יהיה ההורה המשמורן, הרי שכל אחד מהצדדים יכול להגיש תביעת משמורת לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני ולטעון את טענותיו, מדוע הילד אמור לשהות במשמורתו.
על פי סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כאשר בית המשפט או בית הדין הרבני דנים בסוגיות המשמורת, הרי שהעיקרון המנחה אותם הוא טובת הילד.
ההחלטה אצל מי מההורים ישהה הילד תהיה על פי התרשמות ובחינה אצל מי מההורים יהיה לילד טוב יותר. בית המשפט / ביה"ד ישקול את גיל הילד, יבדוק את מעורבות ההורה בחייו של הילד, למי מההורים יהיה זמינות לילד בחיים היומיום, יבדקו בעיקר את טיב הקשר בין ההורה לילד ומי מההורים יצליח לחנכו בצורה מייטבית ועוד.
משמורת משותפת
ישנם מצבים בהם מוחלט אם זה ע"י ההורים או על ידי בית המשפט/ בית הדין הרבני כי הילד ישהה אצל הוריו במידה שווה, דהיינו: משמורת משותפת.
אומנם, על פי החוק נקבע כי ילדים עד גיל 6 ישהו במחיצת אימם, המונח המשפטי לכך הוא "חזקת הגיל הרך". אך למרות זאת, אם מדובר במקרה מיוחד וחריג הרי שלבית המשפט שיקול להוציא את הילדים מבית האם.
כיום, סוגית חזקת הגיל הרך נמצאת במרכזיהם של דיונים רבים בוועדות שונות בכנסת מתוך ניסיונות לשנות ו/או לבטל חזקה זו. ניתן לומר שבשנים האחרונות קיים שינוי מגמה בחלוקת התפקידים המסורתית בין הא והאם. אם בעבר חלוקת התפקידים הרווחת הייתה כי האישה היא עקרת הבית והבעל מביא את הפרנסה לבית, הרי שכיום אבות רבים מעורבים בצורה משמעותית בגידול הילדים, כך שהדבר בא לידי ביטוי בעת קביעת המשמורת.
בשנת 2008 פרסמו המלצות ועדת שניט, אשר דנה בנושא המשמורת, המלצת הוועדה הייתה לבטל את חזקת הגיל הרך ולהעביר את ברירת המחדל למשמורת משותפת, או 'אחריות הורית משותפת'. חשוב לדעת, כי למרות שהמלצות הוועדה עדיין לא הוכנסו לספר החוקים הישראלי וכפי שהבאנו מקודם עדיין על פי החוק יש את חזקת הגיל הרך, אבל, למרות זאת בבתי המשפט ו/או בתי הדין הרבניים לא מתעלמים מהמלצות הוועדה ואף פוסקים בחלק מהמקרים ברוח המלצות הוועדה.
לכן, קיימת חשיבות גדולה לניהול הליך המשמורת על ידי עו"ד משפחה העוסק בתביעות משמורת ובעל ניסיון בניהול הליכים אלו.
ומכיוון שבתי המשפט ו/או בתי הדין הרבניים עורכים את שיקוליהם אחרי בדיקת טובת הקטין, והם אף פוסקים בחלק מהמקרים על משמורת משותפת. קיימת חשיבות רבה בניהול הליך משמורת על ידי עורך דין העוסק בדיני משפחה העוסק בתביעות משמורת ובעל ניסיון בניהול הליכים אלו.
נזכור, הילדים הם שלכם, אל תתנו שיקחו אותם מכם!
משרד עורכי דין וטוענים רבניים יונתן אליאס, ניסיון רב בניהול הליכי המשמורת מצד אחד בליווי משפטי ללא פשרות, ומצד שני ביחס תומך ואישי. ליצירת קשר פנו עוד היום: